Gå videre til innhold
Prisutdeler Rolf Iver Mytting Hagemoen (til venstre) med Michael Schlemminger fra Aneo Industry, Vebjørn Nilsen fra Felleskjøpet, og Hanne Louise Moe fra Aneo. Foto: Norsk Varmepumpeforening.
Prisutdeler Rolf Iver Mytting Hagemoen (til venstre) med Michael Schlemminger fra Aneo Industry, Vebjørn Nilsen fra Felleskjøpet, og Hanne Louise Moe fra Aneo. Foto: Norsk Varmepumpeforening.

Pressemelding -

Teknologi fra Aneo Industry sikret Felleskjøpet Agri Varmepumpeprisen 2024

Den industrielle varmepumpen «Frigg» leverer damp til fôrproduksjon for Felleskjøpet Agri på Skansen i Trondheim. Teknologien sikret Varmepumpeprisen 2024 – større anlegg.


Gjenvinner spillvarme og reduserer strømforbruket

Aneo Industry avduket varmepumpen «Frigg» i Trondheim tidligere i går, med blant andre Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen til stede. Varmepumpen gjenvinner spillvarme, og vil bidra til å redusere strømforbruket i fabrikken til Felleskjøpet Agri med om lag 5 GWh årlig. 

– Behovet for industrielle varmepumper som kan levere høye temperaturer er stort nå som industrien skal fase ut fossil energi. Derfor ønsker vi å løfte fram prosjekter som går foran og satser, sa daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening da han overrakte Varmepumpeprisen 2024 – større anlegg.

To tonn prosessdamp per time

Det er Christian Schlemminger, driftssjef i Aneo Industry, som står bak løsningen. 

– Varmepumpen leverer to tonn prosessdamp i timen, opplyser han.


Prosessen trenger vanndamp på 130 °C og 2 bar. Den produseres i to trinn: første trinn er basert på en industriell ammoniakkmaskin som lager lavtrykksdamp. I andre trinn sørger dampkompressorer for å komprimere damptrykket opp til ønsket trykk. 

– Begge disse systemene finnes i hver sin verden, men ingen har turt å sette dem sammen slik, og i den skalaen. Begge systemene må strekke seg veldig for å fungere sammen, poengterer Schlemminger. 

Henter varme fra produksjonsprosessen

Varmepumpen leverer både damp og varmtvann til produksjonsprosessen – og henter også varme fra den. Etter oppvarmingen må fôret kjøles ned mot 20 grader. 

– Denne varmen mater vi inn i varmepumpen, forklarer Schlemminger.

Dampen fordeles gjennom et nybygget dampnettverk i fabrikken, og eksisterende elkjel brukes til å starte produksjonsprosessen.

– En slik integrasjon, så nær kjerneprosessen som mulig, gjør at vi kan levere varmen mest mulig effektivt, poengterer Schlemminger. 

Varmepumpen har fått navnet Frigg for å symbolisere en nordisk kvinne som er visjonær, tar ledelsen og søker innovative løsninger. Foto Felleskjøpet Agri.


Vil rulle ut teknologien på flere anlegg

Framover blir jobben å finne best mulige driftsbetingelser for varmepumpen og produksjonsprosessen. I tillegg til piloten har også denne delen av prosjektet fått Enova-støtte. 

– Vi ser fram til å fortsette det gode samarbeidet med teamet hos Felleskjøpet Skansen. Målet er å drifte varmepumpen så ofte som mulig over hele året, sier Schlemminger.

– Nå er det flere i Europa som ser til hva vi gjør i Norge og vi håper dette er noe vi kan rulle ut på flere anlegg, sier Nilsen.

Emner

Kategorier


  • Det nordiske fornybarselskapet Aneo ble etablert 2022, og eies av TrønderEnergi og HitecVision.
  • Mens HitecVison har gått inn med frisk kapital i det nye selskapet, har TrønderEnergi lagt sin virksomhet innen vindkraft, energiforvaltning og energitjenester, eiendom, samt en minoritetsandel på cirka 19 prosent av TrønderEnergis vannkraft, inn i Aneo.
  • Eierskapet til ca. 81 prosent av TrønderEnergis vannkraft, samt dets eierandel på 40 prosent i nettkonsernet Tensio, ligger igjen i TrønderEnergi, som skal drives som eget selskap videre.
  • Aneo har en investeringskraft på 15 til 20 milliarder kroner i første omgang.
  • Hovedkontoret ligger i Trondheim.

Kontakter

Tord Lien

Tord Lien

EVP Communications and Public Relations 90253096