Gå videre til innhold
1. rekke f.v.: Leif A. Grytbakk, Marte E. Stenvaag, Gry H. Binde, Ingrid V. Smehagen og Ståle Gjersvold (TrønderEnergi). 2. rekke f.v.: Arnstein Syltern, Knut Kristensen, Jan-Frode Janson (Sparebank 1 SMN) og Tor Richard Isaksen (6AM).
1. rekke f.v.: Leif A. Grytbakk, Marte E. Stenvaag, Gry H. Binde, Ingrid V. Smehagen og Ståle Gjersvold (TrønderEnergi). 2. rekke f.v.: Arnstein Syltern, Knut Kristensen, Jan-Frode Janson (Sparebank 1 SMN) og Tor Richard Isaksen (6AM).

Nyhet -

Gnist til trønderske gründere

TrønderEnergi, Adolf Øiens Fond, SpareBank 1 SMN og flere trønderske investorer blar opp 30 millioner kroner og etablerer tidligfasefondet Gnist. Fondet har allerede gjort sin første investering – i en trøndersk strikketech-bedrift.

Ett av hovedmålene bak etableringen av Gnist er å holde de beste hodene og de gode ideene i Trondheim og Trøndelag, slik at gründerbedriftene blir her, også når de vokser og blir større.
— Mangel på kapital i tidligfasen til en gründerbedrift har vært et problem i Trondheim i flere tiår. Teknologien, hodene og miljøene har vært her, men pengene har manglet, noe som har gjort at mange selskapene har valgt å flytte fra Trøndelag for å finne penger. Ved å etablere Gnist håper vi å kunne få flere til å bli i Trondheim og Trøndelag, sier initiativtaker til fondet, konsernsjef Ståle Gjersvold i TrønderEnergi. Gründernettverk TrønderEnergi og Adolf Øiens Fond går begge inn med ti millioner kroner, mens

SpareBank 1 SMN blir tredje største investor, og går inn med fem millioner kroner. Auticon Holding og alumininettverket til NTNUs Entreprenørskole går også inn med totalt rundt fem millioner. Alumninettverket skal i tillegg til å være investor, spille en viktig rolle som nettverksbygger.

Totalt får Gnist dermed en kapitalbase på 30 millioner kroner, fra starten av.
— Mangel på kapital i tidlig fase bremser vekstpotensialet i Midt-Norge. Det er den klare tilbakemeldingen fra våre partnere i innovasjonsmiljøene rundt om i Midt-Norge. I første omgang blir vi med på Gnist, som vi tror vil bli et treffsikkert verktøy for å styrke regionens unike fortrinn gjennom NTNUs tilstedeværelse, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i SpareBank 1 SMN.

Skreddersydd

Arbeidet i fondet gjøres av teamet i Siva-inkubatoren 6AM, med støtte fra DIGS. DNB er også med i Gnist-samarbeidet, og det pågår dialog med flere partnere, deriblant Equinor. Målet er å utvide laget i løpet av de neste månedene.
— Vi har skreddersydd et opplegg for Gnist, der alle bidrar med mer enn bare penger. Den bakenforliggende motivasjonen til alle investorene er å utvikle Trondheim ytterligere som innovasjonsby, sier daglig leder for Adolf Øiens Fond, Gry Haug Binde.

Har investert
Gnist har alt gjort sin første investering. Den er på 750.000 kroner i den superspennende strikke-teknologibedrift Dreamknit, som de to tidligere industriell økonomi-studentene på NTNU, Marte Eirin Stenvaag, fra Malvik, og Ingrid Volden Smehagen, fra Fannrem, har startet.

Dreamknit, som er etablert i gründerfellesskapet Digs i Trondheim, lar kundene designe sine egne strikkemønster, lager så oppskrifter for dem ved hjelp av algoritmer – og selger oppskriften.
— Vi ønsket å skape noe med utgangspunkt i vår egen hobby, strikking, basert på vår teknologi- og gründerbakgrunn, og det med base i Trondheim. Vi er svært takknemlige, stolte og ydmyke over at Gnist velger å investere i oss! Tusen takk for at dere bidrar til å muliggjør vår store drøm, sier gründerne.

Strikking som trend blomstret globalt under pandemien. Med nesten 100 millioner aktive strikkere i verden sikter de på et marked i milliardstørrelsen. Bedriften har allerede sikret seg over 1000 kunder og tallene vokser fort.

Inspirert av fotballen En egenskap som gjør Gnist til et helt unikt tidligfasefond, er en ambisjon om at det også skal drysse penger tilbake på gründermiljøene som bidro til at selskapene lyktes. Mottakerne av disse midlene kan være inkubatormiljøer, organisasjoner og gode hjelpere, som har gjort etableringen mulig. Inspirasjonen og modellen er hentet fra fotballen.
— Når Rosenborg selger en spiller til en storklubb, blir det kligende mynt i kasse til klubbene som stått for den viktige utviklingen gjennom barne- og ungdomsårene. Det oppleves ganske selvsagt i fotballen, og vi ønsker nå å ta med oss denne modellen inn i finansverden, slik at de som har bidratt hele veien også får noe igjen for innsatsen, sier daglig leder Thor Richard Isaksen i gründerinkubatoren 6AM, som skal lede det daglige arbeidet i Gnist.
— Vi i 6AM gir tilbake en del av "lønna" vår for arbeidet med fondet til økosystemet. Dette er en forpliktelse vi tar på oss som forvalter. Jeg tror ikke dette er gjort før, og vi håper at andre vil følge etter oss. Å ha et sunt og bærekraftig økosystem for gründere er et felles ansvar, sier Isaksen.

Realisere drømmen
Initiativtaker til fondet, Ståle Gjersvold sier at han og TrønderEnergi gjennom ti års samarbeid med blant annet studentorganisasjonen Spark på NTNU, har sett utfordringen gründerne har med å skaffe nok kapital, og dermed vet hvor vanskelig det kan være.
— Gründermiljøene i byen har lenge blitt drevet med store hjerter, mye idealisme og slunkne lommebøker. Ved å etablere Gnist håper vi at kan hjelpe en del gründere til å realisere drømmen, styrke miljøene rundt dem, og samtidig sørge for at bedriftene blir i byen. Og så skal vi selvsagt skape lønnsomme investeringer for alle involverte, sier Gjersvold.

For mer informasjon:

  • Stig Tore Laugen, kommunikasjonsdirektør Aneo: stig.tore.laugen@aneo.com, tlf.: 916 00 217.
  • Thor Richard Isaksen, daglig leder 6AM, thor6am@.no, tlf.: 908 23 779.

Emner

Regions

Kontakter

Kristin Kulseth

Kristin Kulseth

Pressekontakt Kommunikasjonsrådgiver +4745252348